Älvsjö Gård

Vår plattform för experimentell design

Utställningen Älvsjö Gård visar experimentell design och design i limiterad upplaga i ett avsett område på mässan. Här ställer designgallerier, formgivare och konstnärer ut unika verk i gränslandet mellan design och konst. Med plattformen vill vi vidga begreppet design och spegla vad som sker i designvärlden just nu. Älvsjö Gård har fått sitt namn från 1500-talsgården intill mässområdet, där den första upplagan hade premiär 2023. I år visade formgivare och konstnärer sina verk i ett nytt område inne på mässan.

Utställare 2024

Fabian Bergmark Näsman

Fabian Bergmark Näsmans skulpturer ser ut som en kombination av science fiction-växter, träningsutrustning och lekplatsarkitektur. Bakom hans konst ligger ett uppriktigt intresse för processen att finna organiska former. Skulpturerna är som besläktade arter vars evolution Bergmark Näsman aktivt främjar genom ständig modifiering.

DDNG DESIGN

Didi NG Wing Yin är en konstnär och designer baserad i Helsingfors. Hans skapelser fokuserar på hantverk och materialkultur och strävar efter att vidga begreppen för träarbete och samtida design genom att betona träets väsen i dess materialitet genom konceptuell tänkande, experimentell ytbehandling och snidningstekniker.

Carsten in der Elst

Den tyske designern Carsten in der Elst visade upp sin Greywacke Offcut Collection för första gången i Sverige. Serien är tillverkad av industriella biprodukter hämtade från ett företag som bryter och tillverkar sten, specifikt Lindlar Greywacke; en typ av hård och mörk sandsten som används för att tillverka gatstenar.

Jenny Nordberg

Jenny Nordberg är en industridesigner baserad i södra Sverige. Hon arbetar på ett utforskande och tvärvetenskapligt sätt för att utvidga den samtida uppfattningen om design. Oavsett om hon arbetar med ett experimentellt, konceptuellt eller kommersiellt projekt, drivs hennes praktik alltid av en sökning efter alternativ och motstrategier till ansvarslös massproduktion.

David Ericsson

Den svenska designern David Ericsson har en särskild fascination för stolar, och mycket av hans forskning kretsar kring sittplatser. På Älvsjö gård visade han Molnas, två stolar som blandar pragmatiskt tänkande med den långsamma handen hos en dekorativ målare. Även delar av hans forskningsprojekt ”Felaktig konstruktion på rätt plats” visades upp.

Lervik / Winsth

Svenska designer Alexander Lervik och Gustav Winsth har använt sig av virtuell verklighet för att designa en kollektion med tre fåtöljer. De metallfåtöljerna visas på mässan tillsammans med den virtuella designprocess som resulterade i dem. Besökare drogs in i en virtuell miljö och kan uppleva designresan på nära håll.

Sizar Alexis

Sizar Alexis experimenterar med föremål som förmedlar en känsla av stillhet och frid men ändå har en stark karaktär genom sina geometriska former och den råa skönheten hos de naturliga material han arbetar med. Utöver sitt materialdrivna tillvägagångssätt tar Sizar med personliga berättelser in i sitt arbete, i kombination med ett djupt intresse för brutalistisk estetik och kontextuell inspiration från den kulturella och arkitektoniska arvet från forntida Mesopotamien.

GNILMYD KCAB

Gnilmyd Kcab grundades av modeskaparen Ann-Sofie Back och marknadsföraren Mattias Dymling, som skapar accessoarer för hemmet och kontoret. ”Jag var nyfiken på hur mitt tänkande översattes till inredningsdesign, och fann det mycket inspirerande att röra mig bort från kroppen och in i hemmet,” säger Back. För Dymling bör hemmet vara en pågående konversation och han vill att föremål de skapar ska vara en del av den konversationen.

Nick Ross

Nick Ross arbete kretsar kring den intrikata väv av historia och undersöker händelser som har format specifika kulturella positioner. Han har samarbetat med många internationella varumärken, inklusive +Halle, Audo, Karakter, Niko June och Louis Vuitton. På Älvsjö Gård visade han sin serie Primitive Arrangements i gjutmetall och trä, inspirerad av tidiga former av arkitektur.

Matsson Marnell

Matsson Marnell är en inredningsdesignstudio med ett holistiskt tillvägagångssätt. Under ledning av Katarina Matsson och Magda Marnell kombinerar studion omfattande erfarenhet från områdena inredningsdesign och mode. Duon specialiserar sig på att skapa unika miljöer och exklusiva samlarobjekt med en stark personlighet och minimal miljöpåverkan.

Kajsa Melchior

Kajsa Melchior är en designer och skulptör baserad i Stockholm med fokus på rumsliga och materiella undersökningar. Hennes arbete har ett designkritiskt tillvägagångssätt och befinner sig på gränsen mellan möbler och skulptur. Med ett intresse för geologi är många av hennes skulpturer tillverkade av sand som har utsatts för krafter som vind och vatten.